top of page

Pilouškovi aneb. otec a syn České Xterry a jejich plány pro rok 2019

Aktualizováno: 26. 5. 2019

Michale, představovat tě moc nemusíme, v Xterra komunitě jsi známý dost, ale řekni nám pár vět o sobě.


Ahoj, jsem Michal a od mala vyrůstám u triatlonu. Táta je bývalým profíkem, objel jsem s ním spoustu závodů a tak jsem se dostal vlastně ke sportu. Nejdřív jsem hrál hokej, pak mi došlo, že nejsem úplně kolektivní typ sportovce. Byl jsem brankář a musím přiznat, že když chytal kolega, tak jsem na střídačce fandil soupeři, aby nám dal rychle tři góly a já šel do branky :-) Pak mi došlo, že tohle u triatlonu odpadá, a tak jsem se taky dal na tenhle super sport. Od roku 2002 naše rodina pořádá světový pohár XTERRA v České republice a já byl od 13 let u toho. Takže jsem vlastně vyrostl s XTERROU. Od roku 2010 sám závody pořádám a v posledních letech jsme s tátou spojili síly a děláme vše okolo XTERRA společně.

Co je Xterra Travel a jak se nápad zrodil?

XTERRA Travel je platforma pro potkávání závodníků. Chceme, stejně jako vy ve Fly4Sport, ulehčit závodníkům cestování a utvářet také XTERRA komunitu, která je pro náš sport tak důležitá a charakteristická. Zatím jsme v testovací fázi, ale připravili jsme několik částí, ze kterých se celý projekt TRAVEL  skládá. První a pro Čechy možná neviditelný je incoming na závod XTERRA CZECH v Prachaticích.


Snažíme se závodníkům pomoci se zajištěním ubytování, letenek nebo dopravy z letiště. Dalším jsou cesty na závody po světě. Tím to vlastně celé začalo, loňská cesta na Maui byla prvním takovým výletem. Snažíme se využít naše kontakty na lokální pořadatele závodů a vyjednat tak lepší podmínky pro všechny účastníky našich výprav. Poslední dva díly projektu TRAVEL už jsou spíše zprostředkováním. Trenéry a jejich kempy spíš doporučujeme a jen mimořádně taková soustředění sami pořádáme. Letos nás čeká jeden super camp v Prachaticích, kde Karel Zadák v červnu všem účastníkům ukáže, jak se připravit na srpnové Mistrovství Evropy. To si myslím bude fakt pěkná akce.


V loňském roce jsme společně uspořádali výpravu na Hawaii a musím říci, že pro nás a naší firmu to byl počáteční impulz vrhnout se do toho naplno, byla to jedna z nejlepších akcí za poslední léta, jak ty to zpětně hodnotíš?

Bylo to super. Možná jsme si vzali velké sousto s téměř 4 desítkami účastníků, ale alespoň jsme se hned hodně poučili a máme z čeho vycházet. Havaj milujeme a letos letíme znovu, všechny zvu ať se přidají!

V letošním roce jsme začali Taiwanem, jaký to tam na tebe udělalo dojem?


Taiwan byl parádní i díky nevšednímu přístupu místních pořadatelů, kteří se o nás starali jako v bavlnce! Vůbec Asie se teď snaží hodně otevřít triatlonovému světu a je cítit zájem o evropské závodníky. My se snažíme cestu pojímat jednak jako výpravu Čechů na závod a za zážitky, ale také jako marketing našeho prachatického světového poháru. Přeci jen osobní účast na závodech přes internet nijak nenahradíš.


Letos nás společně čeká ještě Čína, Hawaii a nesmíme zapomenou i na domácí Prachatice, Máš už v hlavě i další závody?

Jde vždycky především o pozvání od pořadatelů závodů. Nemá pro nás smysl vozit závodníky na Gardu, kde si to umí každý zařídit sám. Chceme vybírat exotické lokace a naše postavení v komunitě pořadatelů XTERRA využívat k tomu, abychom mohli nabídnout super servis za rozumné ceny. Pořád vnímám XTERRA Travel jako marketing a ne jako business, v první řadě nám jde o utváření komunity okolo XTERRA a pak, jak už jsem psal, o nalákání cizinců do Čech na náš závod.

Kolik práce stojí uspořádat ME Xterra v Prachaticích a jak se těšíš?

Stojí to 17 let zkušeností plus jeden rok práce ve dne i noci. Samozřejmě se těším, ale zároveň si oddechnu a nemůžu už se vlastně dočkat příštího ročníku, kdy budeme pořádat klasický světový pohár. Málo se to ví, ale statut Mistrovství Evropy jen na licencích a prizemoney vychází cirka 3x dráž než klasický svěťák. Ten ekonomický tlak je zásadní, ale věděli jsme to a zariskovali jsme. I to, že jsme si ME letos vzali je vlastně marketing. Díky tomu přijede do Čech spousta nových tváří a my doufáme, že se k nám budou v dalších letech vracet.



Dá se Xterra ještě někam dál posunout, vylepšit nebo už je na své hranici?

Rozhodně je kam se posunout. Pracujeme v úzkém týmu s ředitelem závodní sekce XTERRA a dalšími kolegy na několika nových projektech. Jedním z nich, který bude mít letos v Prachaticích premiéru je ShortTrack. Jedná se o krátký závod (50 minut) na atraktivních tratích podobným XC horských kol, kdy se pojede více okruhů a vše se odehraje na pětníku. Do závodu se kvalifikuje jen 20 nej mužů a 15 žen ze sobotního hlavního závodu XTERRA. Slibujeme si od ShortTracku atraktivitu, která zaujme televizní kameru i diváky na místě, chceme tím posunout XTERRA do masmédií a tím ji nabídnout širšímu publiku.

Co by jsi řekl lidem, kteří si Xterru nikdy nezkusili a přemýšlejí o tom?

To co říkám už hodně dlouho, XTERRA je jiná, je to nejen o sportu ale i o fajn lidech. Zapomeňte na stres z masových běhů, na vyhrocené chování soupeřů nebo buzeraci milionem nesmyslných pravidel. XTERRA je sport otevřený všem amatérům i prestižákům, navíc jako jeden z mála závodů nabízí možnost stát na startu přímo s mistry světa a vyzkoušet si stejné tratě ve stejný čas a když budeš rychlejší, tak budeš mistrem světa ty - to je unikátní. Příjemné je také to, že většinu tréninku trávíme v přírodě a celkově příprava nezabere desítky hodin týdně jako Ironman. Výhodou je i to, že během sezóny zvládneš objet klidně deset závodů, protože nejsou nijak šíleně náročné. Prostě přijď na první závod a pochopíš sám...




263 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page