top of page

Na Havaj po šestadvacáté v životě a po druhé během jednoho měsíce. Proč?

Aktualizováno: 5. 11. 2019

Standa Bartůšek je již čtvrt století pevně spjat s českým triatlonem. Točí reportáže pro ČT Sport, moderuje závody, kterých se i aktivně účastní, lítá přes celý svět. A letos si dal takzvaný triatlonový "havajský double".


Kolik dní jste letos celkem strávil na Havaji?

5 dní v Koně na Big Island, abych udělal reportáž o Ironmanu a teď 12 dní na Mauii s českou výpravou pod vedením Xterra Czech v čele s Michalem Pilouškem. Mezi oběma akcemi jsem si ale na 2 dny odskočil do Prahy, kde jsem měl nějaké pracovní povinnosti.


Kdy jste naposledy absolvoval triatlon? A na jakých distancích?

V 2002 na Havaji Ironmana. Od té doby jsem žádný triatlon už neabsolvoval, pouze točil reportáže. Od té doby jsem se věnoval jiným aktivitám jako jsou brusle, lyže, běhy, ale triatlon ne. Už jsem si v triatlonu splnil, co jsem chtěl. Já nemám ve zvyku se “patlat” v něčem, co už jsem absolvoval (Jako aktivní sportovec! Jinak se "patlám" např. v havajských triatlonech moc rád).


Jel jste někdy Xterru?

Jo jednou jsem ji jel i na Havaji. V roce 2012 jsem chtěl, aby záběry byly i ze závodu, takže jsem se v  Prachaticích účastnil hlavního závodu. Kvůli defektu na kole jsem ho ovšem nedokončil. A proto jsme pak požádali tehdejšího šéfa Xterry na Havaji, aby reflektoval to, že tam jedu točit reportáž. A tak mě nominovali přímo do startovního pole, odstartoval jsem (s kamerou GoPro na hlavě) spolu s ostatními závodníky, odplaval, odjel dvě třetiny kola a přesně podle dohody jsem pak odstoupil a šel točit doběhy v cíli.


Na Havaj se vracíte pravidelně připravit reportáž z MS v Ironmanu. Na MS Xterra jste se teď vypravil po páté.  Jak na Vás tyto dvě akce působí? Jsou zcela odlišné nebo jsou si něčím podobné?

To je otázka, na kterou kdybych měl odpovídat do puntíku, tak budu mluvit půl hodiny. Ale úplně jednoduše: oba závody získávají neuvěřitelný bonus tím, že se konají na Havaji. Bez tak atraktivní a exotické destinace by neměly ten půvab. IRONMAN i XTERRA tak mají velké finále ve své kolébce, což považuju za nesmírně důležité. Jinak jsou však ty závody úplně jiné. Ironman je bezkonkurenčně větší akce, s bombastickou atmosférou a přirozeně větším počtem diváků. Na druhou stranu to začíná být jeho negativem, protože velká "čísla" se stala jeho prioritou a proměňuje se v čistou komerci. A co dříve bylo velkou předností Ironmana, rodinné prostředí a super parta, už je dávno pryč. Naštěstí se to dá najít na MS Xterra, což je komornější záležitost, která si udržela půvab z průkopnických let triatlonu. Je to poznat i na účasti českých závodníků. Na Ironmana odjakživa jezdili individualisté, každý vystupoval sám za sebe. Ale na Xteře je to pořád parta, navíc vedená velmi uznávanou a zkušenou dvojicí "otec & syn Pilouškovi". Sportovci velmi silně vnímají, že se o ně někdo stará. Někdo, kdo sice stojí mimo ČTA, ale možná o to víc o ně má zájem. Tohle krutě postrádají čeští účastníci Ironmana.


Ve světě není neobvyklé, aby se elitní triatlonisti účastnili jak terénních tak silničních triatlonů (ať už olympijských nebo polovičních Ironmanů). Bradley Weiss, Flora Duffy, Max Chane nebo z českých řad Karel Zadák či Lukáš Kočař. Obecně ale platí, že většina triatlonistů v Čechách se specializuje. Proč to tak podle Vás je? 

S tím úplně nesouhlasím. Pořád ta konkurence v Ironmanu je nebetyčně náročnější než na Xteře. Pouze mimořádné osobnosti jsou schopné to kombinovat. I Michal Piloušek byl v tomhle zcela výjimečný, schopný startovat na obou akcích. Ale obecně problém, že ta dvě odvětví triatlonu se v Čechách moc nerespektují, vychází z pojetí triatlonu v rámci ČTA. Ta to nevnímá jako jeden sport a v podstatě se zajímá jen o závody pod hlavičkou ITU či ETU. Challenge Prague je výjimkou potvrzující pravidlo. 


Zná český televizní divák triatlon? Nebo je stále třeba tento sport vysvětlovat?

Já už dávno nezačínám reportáže z Havaje vysvětlováním, o čem tento sport je, z jakých disciplín se skládá nebo proč je mistrovství světa na Havaji. Divák už chápe, co je triatlon a co je Ironman. A terénní triatlon...na slovo Xterra asi nezareaguje, ale na “terénní trialton” ve spojení s Havají už ano.



Co pro osvětu triatlonu v Čechách funguje nejlépe? 3.místo Jana Řehuly na olympiádě v Sydney? Konstantní výkony Venduly Frintové a Petra Vabrouška? Nebo akce světového formátu na české půdě jako je Challenge Prague , ITU pohár v Karlových Varech a Xterra Prachatice?

Jednoznačně berou osobnosti, to znamená obrovskou práci odvedl Petr Vabroušek. To byl ten člověk, který Ironmanům pomáhal přežít. Při svých premiérách v Koně neměl hvězdné manýry, byl velmi přístupný všem, kdo přišli, ať už z médií nebo z amatérů, byl vždy připraven pomoci ostatním a nikdy neřekl ne. A samozřejmě výkony Venduly Frintové nebo Jana Řehuly jsou také velmi vnímány. Nemůže to být jen jeden výkon. Ale opět o propagaci triatlonu jako sportu by se měla starat ČTA, ne jednotliví závodníci. Někteří z těch závodníků sami umí s veřejností komunikovat, jako třeba už zmiňovaný Petr Vabroušek, a je skvělé, že to dělají. Ale ČTA by měla být tím, kdo se o propagaci tohoto sportu stará. Michal Včeliš se to nyní snaží napravit.



Absolvoval jste Ironmana na Hawaii, přeplaval kanál La Manche, lezl v Himalájích, uběhl Vasův běh. Lákají Vás i podniky jako je třeba Maratona Dles Dolomites a Ötztaler Radmarathon na silničkách nebo třeba Ötillo swimrun? 

Nikdy jsem nebyl na vrcholu osmitisícovky. Mně nejde tolik o ten můj sportovní výkon jako takový. Podstatné bylo, co jsem tam točil za dokument. Televizní práce u mě byla a je na prvním místě. Ale jinak co se týče závodů, tak běhat já už nemůžu, takže triatlon a swimrun jsou pro mě passé. Hodně mě však baví běžecké lyžování, takže pravidelně stratuji na Jizerské 50 a se chci vrátit na Vasův běh. Pro mě jsou zajímavější akce, které můžu natočit, než ty, které můžu odzávodit. Točení mě baví víc a lepší fyzická kondice mi jen umožňuje daný závod nebo událost lépe zachytit, být blíž u zdroje a pochopit lépe závodníky. Ale konkrétní plán teď v hlavě nemám. 



Jste na nějaký sport úplné nemehlo?

Stoprocentně a taky se jim vyhýbám! Moderní gymnastika třeba. A mezi akvabelami jsem se taky nikdy neuplatnil...to by byla cesta, jak odehnat diváka od televize :-)


A ještě jednou k Havaji. Proč se na Havaj vracíte? Dá se při šestadvacetileté návštěvě Havaj natočit jinak, nově? Zachytil jste tentokrát jiný příběh, než jaký jste tu točil při všech předchozích návštěvách?

Jsem pro lásku k Havaji a triatlonu ochotný a schopný udělat cokoli (pokud mi to rozum dovolí). Tzn. třeba "brutálně" putovat letadlem během jediného měsíce dvakrát na druhou stranu světa. Letošní cesta na Big Island byla 25. a na Maui 26. v životě do lůna Pacifiku. Božsky vzrušující! Pořád jsem také doufal, že natočíme konečně nějaký úspěch v elitě. Což se mi stalo poprvé. Bomba!



Kdy uvidí diváci České televize dokument z letošního MS Ironman a MS Xterra, které jste právě právě dotočili?

Pořad TRIATLONOVÁ HAVAJ se bude vysílat na programu ČT Sport má premiéru v neděli 17. listopadu(13:10 - 13:55).



959 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page