top of page

Cestování v době "koronavirové", 1.díl Španělsko a Chorvatsko

Kam a za jakých podmínek můžeme? Plánovat jakékoliv cesty se od března stalo aktivitou podobnou nahlížení do křišťálové koule. Nahlídli jsme za vás a přinášíme vám přehled o tom, jaké jsou podmínky vstupu do dvou nejoblíbenějších destinací. Cestovat se stále dá, jen to vyžaduje trochu administrativní práce... Níže najdete souhrn důležitých informací pro cesty do Španělska a Chorvatska.


Španělsko

- pro cesty do Španělska se cestující z České republiky nemusí prokazovat negativním výsledkem PCR testu na Covid-19


- při příjezdu je třeba předložit vyplněný příjezdový formulář, který lze online vyplnit na: https://www.spth.gob.es. Vyplnit je třeba kontatní údaje a detaily letu, kterým do Španělska přiletíte. Po vyplnění vám ze systému přijde potvrzení v PDF formátu s QR kódem, kterým se prokážete na letišti.


- aktuální omezení, nařízení a doporučení Španělské vlády najdete souhrně sepsané a pravidelně aktualizované na stránkách Ministerstva zahraničních věcí v sekci Aktuální informace pro Španělsko


- Ve Španělsku platí i po skončení nouzového stavu (21. 6.) povinnost nošení roušek či respirátorů na všech veřejných prostranstvích a ve veřejně přístupných uzavřených prostorách, kde není možné dodržovat odstup 1,5 metrů. Rozvolňování některých opatření je závislé na rozhodnutí jednotlivých španělských autonomních oblastí.


- omezení přístupu na pláže (vstup zakázán mezi 21:00 a 7:00hodinou)

- omezená kapacita a konzumace jídla a nápojů v kinech a divadlech

- otevírací doba ve všech stravovacích zařízeních ukončena v 01:00

- speciální omezení na ostrově Menoca

- více informací pouze ve španělštině dostupné zde



- v případě, že je Španělsko posuzováno jako riziková země, je třeba pro návrat do České republiky vyplnit příjezdový formulář. (Aktuálně ke dni 5.10. se tato povinnost netýká Baleárských a Kanárských ostrovů)




Chorvatsko

- pro cesty do Chorvatska se cestující z České republiky nemusí prokazovat negativním výsledkem PCR testu na Covid-19


- při příjezdu je třeba předložit vyplněný příjezdový formulář, který lze online vyplnit na: entercroatia.mup.hr. Vyplnit je třeba kontaktní údaje a detaily ubytování během vašho pobytu v Chorvatsku. Po vyplnění vám systém vygeneruje potvrzení v PDF formátu, kterým se prokážete při vstupu do země.


- aktuální omezení, nařízení a doporučení Chorvatské vlády najdete souhrně sepsané a pravidelně aktualizované na stránkách Ministerstva zahraničních věcí v sekci Aktuální informace pro Chorvatsko


- volný pohyb osob není omezen a nošení roušek na veřejnosti je doporučeno (aktuální situace ze dne 30.9.2020). Omezení jsou zavedená v ubytovacích, stravovacích a sportovních zařízeních. Detailní informace k dispozici v angličtině na stránkách Chorvatského závodu veřejného zdraví zde.





Doufáme, že Vám tento přehled pomůže v rozhodování kam si naplánovat vaši příští cestu za sportem. V příštím díle pro vás připravujeme shrnutí aktuálních podmínek v dalších destinacích.


My se postaráme o přepravu, Vy se můžete soustředit na sportovní výkony.




Katka, Fly4Sport

Photo by Ondra Hnilica

120 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page